Логотип сайту

Топ-5 помилок у вимові назв автомобільних брендів

Сучасний світ дозволяє нам не віддавати належної уваги дрібницям. Брунатний чи багряний, кострубатий чи гладкий, об’ємний чи тендітний? Все це тільки маленькі частки вибору, які, врешті решт, не надають великого значення кінцевому результату. Життя тече, а речі залишаються такими ж як були. Та чи не має ця думка хибу?

Достукатись до істини нам допоможе світ автомобілів, а саме – назви автомобільних виробників. Сьогоднішній день може похвалитись їхнім числом, яке, за деякими даними, перевищує більше ніж 1300 марок! З цього числа варто виокремити 60 найвідоміших виробників, серед яких ми знайдемо й німецьку компанію Mercedes. Якої б популярності вона не зазнала, Mercedes так і не змогла достукатись до країн Східної Європи щодо правильної вимови. Дана назва має іспанське походження. Вона означає милосердя, а також, якщо взяти латинське походження слова (merces) – дари. Вимовляється Mercedes з наголосом на другому складі – Мерцéдес.

З японським брендом Mitsubishi справи пішли схожим шляхом. Думки тут розділились на два табори – Мітсубісі чи Мітсубіші? В 1917 році російській лінгвіст Євгеній Поліванов розробив систему запису японських слів кирилицею. За нею, суперечливі склади читаються як «Сі», а не «Ші», «Ті», а не «Чі», «Ся», а не «Ша». Проте, існує й інший варіант, варіант з правильною вимовою, завдячувати якому ми можемо урокам англійської в початковій школі! Сьогоденні бренди, як і раніше, написані на автівках латинкою – а як читається буквосполучення sh? Саме так – воно читається як «Ш». Прояснення ситуації дала сама MitsubishiMotors: «Відповідно до нових стандартів назва марки й дилерського центру повинні вимовлятись мовою оригіналу». Саме тому правильним варіантом буде Мітсубіші.

Неподалік Японії розмістився й інший відомий представник автомобільного світу – корейська компанія Hyundai. Варіантів прочитання її назви сьогодні безліч, проте правильною є тільки одна – Хьонде. Щоб зрозуміти правильність вищесказаного, потрібно звернутись до філології, а саме – до дифтонгів, складних голосних звуків з двох елементів, які утворюють один склад. Такий склад не може бути розділений на два звука. У слові Hyundaiдифтонгом виступає останній склад «ai», який читається буквою «е». Значення слова – сучасність.

Повертаючись до Німеччини, варто заглянути в гості до відомого автомобільного бренду Volkswagen, суперечки над вимовою якого не вгамовуються до цих пір. Утім, цей випадок носить доволі простий характер і не менш просте рішення – правила транскрипції німецької мови кажуть, що буква «v» передається в нашій мові буквою «ф». Таким чином, «народний автомобіль» читається як Фольксваген.

Останнім учасником нашої п’ятірки стане ще один німець – Porshe. В той час, коли німецькомовні носії встигають робити помилки у вимові цієї автівки, що вже казати про носіїв української мови? Знайти правильне рішення допоможе прізвище знаменитого конструктора автівки – Фердинанда ПОрше. Отже, єдиним правильним варіантом буде варіант з наголосом на «о».

Назад до списку

Схожі статті

Як дізнатись чи потрібно замінити зчеплення?

Як дізнатись чи потрібно замінити зчеплення?

Не буде секретом, що справність автомобільних механізмів напряму залежить від манери їзди. В той час, коли новачкам ще невідомо про правильність послідовності рухів, досвідчені водії вже неодноразово обзаводились допомогою професіоналів.

Які автомобільні деталі частіше за інших виходять з ладу?

Які автомобільні деталі частіше за інших виходять з ладу?

Кожному автомобілісту відомо, що, рано чи пізно, йому все ж доведеться відвідати станцію технологічного обслуговування. Зупинити це неможливо, проте завжди можливо цьому запобігти. Щоб перемогти свого здобути перемогу, спочатку потрібно здобути знання. Сь

Як обрати жіночий автомобіль?

Як обрати жіночий автомобіль?

Жінка за кермом – це типова практика в країнах Європейського Союзу. На автошляхах жінок-водіїв тепер можна побачити навіть частіше, ніж чоловіків. Якщо ви хочете стати однією з них, поповнивши ряди незалежних та просунутих, вам потрібно визначитись з тим,

Як перевірити чи в автомобілі не скручений пробіг?

Як перевірити чи в автомобілі не скручений пробіг?

Щастя і радість переповнює людей, котрій зібрались купити новий автомобіль. Поділяються такі покупці на два типи – ті, хто купляють автівку з салону, і ті, хто обирають підтриманий автомобіль. Ця стаття призначена для останніх. Прочитавши її, ви матимете

Яку оббивку обрати для салону вашого авто?

Яку оббивку обрати для салону вашого авто?

Проблема вибору в сучасності актуальна до її скоєння. Сьогодення не знайоме з одноманітністю: Nike чи Adidas, iOS чи Android, PC чи PS? Не залишились знедоленими і автомобілісти, вибір яких ця стаття звужує до вибору оббивки салону автомобіля. Класика под